miercuri
iunie, 19

Istanbul va gazdui Jocurile Europene din 2027.

Featured in:

Analiza juridică și etică a alegerii Istanbulului ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027

Decizia Comitetului Olimpic European (COE) de a confirma Istanbulul ca oraș-gazdă a Jocurilor Europene din 2027 este un punct de reper semnificativ atât pentru sportul european, cât și pentru Turcia însăși. Această alegere emană dintr-o prezentare convingătoare în fața celor mai înalte cadre deliberative ale COE, desfășurată la cea de-a 53-a Adunare Generală din București, România. Președintele COE, Spyros Capralos, a reflectat la această onoare, evidențiind sprijinul întregii familii olimpice europene pentru Istanbul în acest rol prestigios.

Compromisul Istanbulului, reflectat în memorandumul de înțelegere (MoU) semnat între COE, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, și vicepreședintele Comitetului Olimpic Turc, Kazım li Kiremitcioglu, plasează orașul în centrul atenției sportive europene. Această decizie nu este doar o recunoaștere a potențialului orașului de a organiza evenimente de anvergură, dar și a progresului său către standardele de durabilitate și rentabilitate necesare pentru astfel de evenimente.

Pe lângă prestigiu și viziunea de a urma modelul de succes al Cracoviei și Małopolska, decizia de a găzdui Jocurile Europene deschide discuţii importante privind responsabilitățile etice și juridice ale orașului gazdă. Utilizarea exclusivă a infrastructurilor existente aliniază acest plan cu principiile de economie durabilă și de optimizare a investițiilor, după cum demonstrează succesul financiar al ediției din 2023, care a reușit să creeze un fond semnificativ pentru comitetele olimpice naționale europene.

Mai mult, ambiția Istanbulului de a utiliza Jocurile Europene ca trambulină pentru candidatura la Jocurile Olimpice din 2036 plasează decizia într-un context mai larg de strategie urbană și sportivă pe termen lung. Aceasta evidențiază un angajament puternic față de promovarea sportului și a valorilor olimpice, dar ridică și întrebări privind gestionarea impactului unor asemenea evenimente pe plan local și regional, inclusiv aspecte sociale, economice și de mediu.

Astfel, decizia de alegere a Istanbulului ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027 nu este doar o veste bună pentru comunitatea sportivă; este și un angajament care vine la pachet cu o responsabilitate profundă. Responsabilitatea de a asigura că toate pregătirile și evenimentele se desfășoară în conformitate strânsă cu principiile de sustenabilitate, etică și respect pentru drepturile omului – fundamenturi pe care se bazează mișcarea olimpică. Această decizie inaugurează un capitol vibrant pentru sport, cu impacturi de durată asupra dezvoltării urbane și sportive a Istanbulului și cu potențialul de a seta noi repere pentru viitoarele orașe gazdă ale evenimentelor sportive majore.

Sursa: [Mediafax](https://www.mediafax.ro/sport/istanbulul-a-fost-confirmat-ca-gazda-a-jocurilor-europene-din-2027-22400143)

Find us on

Latest articles

- Advertisement - spot_imgspot_img

Related articles

Un jurnalist kosovar îşi pierde acreditarea la Euro 2024.

Teatrul Absurdului în Fotbal: Cazul Arlind SadikuÎntr-un univers paralel unde fotbalul ar trebui să fie un simbol...

Avionul TAROM pentru sportivii români la Jocurile Olimpice: Nadia...

Simbolul Național Transformă Aeronava într-un Mesager al Performanței Într-o mișcare care pare să îmbine mândria națională cu spiritul...

Croaţia şi Albania remizează, păstrează şanse la Euro 2024

Teatru Absurd în Meciul de Fotbal: Albania vs CroațiaÎntr-o demonstrație de fotbal care pare desprinsă din scenariile...

Cupe europene – echipele româneşti au aflat adversarele din...

Ruleta Europeană: Echipele Românești și Destinele lor în Cupele EuropeneÎntr-un spectacol de tragere la sorți ce a...

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100...

David Popovici, Fulgerul Apelor în Finala de la Belgrad Într-un spectacol de viteză și tehnică, David Popovici a...

Dinamo Bucureşti l-a adus pe Raul Opruţ.

Caruselul Fotbalistic: Raul Opruț, Noua Piesă în Puzzle-ul Dinamo Într-o lume a fotbalului unde loialitatea pare să fie...