miercuri
iunie, 19

Informații despre ziua votului

Featured in:

Corupția Electorală: Un Spectacol Rușinos

Într-o lume ideală, ziua votului ar trebui să fie o celebrare a democrației, un moment în care fiecare cetățean de peste 18 ani, neîmpiedicat de vreo hotărâre judecătorească, își exercită dreptul sacrosanct de a decide viitorul comunității. Dar, haideți să fim sinceri, cât de curată este această procesiune în realitate? Pe 9 iunie, cetățenii primesc nu mai puțin de cinci buletine de vot, dar oare câți înțeleg mizele din spatele fiecărei hârtii pe care o îndoaie și o introduc în urnă?

De la ora 07.00 la 22.00, secțiile de votare sunt deschise, dar ce se întâmplă în culise? Codul Penal, în Titlul IX, articolele de la 385 la 391 și 393, ne arată o listă întreagă de infracțiuni electorale, de la coruperea alegătorilor până la frauda la vot și violarea confidențialității acestuia. Sună mai mult a scenariu de film noir decât a procedură democratică, nu-i așa?

Și nu ne oprim aici. Legea nr. 115/2015 vine să sancționeze orice abatere de la linia de plutire a integrității electorale. Refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral, comercializarea băuturilor alcoolice în preajma secțiilor de votare sau continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei sunt doar câteva dintre „păcatele” care pot umbri această sărbătoare a democrației.

În acest context, cum putem vorbi despre un vot liber și corect când umbrele corupției planează amenințător asupra întregului proces? Este democrația noastră doar o fațadă, un decor cartonat în spatele căruia se desfășoară un spectacol rușinos de manipulare și control? Este trist, dar necesar, să ne punem aceste întrebări și să cerem mai mult de la cei care pretind că ne reprezintă interesele.

Pe 9 iunie, fiecare vot contează, dar contează și modul în care acesta este dat și numărat. Să nu uităm că, în spatele fiecărui buletin de vot, stă nu doar o alegere, ci și integritatea unui sistem care ar trebui să ne protejeze drepturile, nu să le submineze.

Sursa: stiricraiova.ro

Find us on

Latest articles

- Advertisement - spot_imgspot_img

Related articles

Un jurnalist kosovar îşi pierde acreditarea la Euro 2024.

Teatrul Absurdului în Fotbal: Cazul Arlind SadikuÎntr-un univers paralel unde fotbalul ar trebui să fie un simbol...

Avionul TAROM pentru sportivii români la Jocurile Olimpice: Nadia...

Simbolul Național Transformă Aeronava într-un Mesager al Performanței Într-o mișcare care pare să îmbine mândria națională cu spiritul...

Croaţia şi Albania remizează, păstrează şanse la Euro 2024

Teatru Absurd în Meciul de Fotbal: Albania vs CroațiaÎntr-o demonstrație de fotbal care pare desprinsă din scenariile...

Cupe europene – echipele româneşti au aflat adversarele din...

Ruleta Europeană: Echipele Românești și Destinele lor în Cupele EuropeneÎntr-un spectacol de tragere la sorți ce a...

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100...

David Popovici, Fulgerul Apelor în Finala de la Belgrad Într-un spectacol de viteză și tehnică, David Popovici a...

Dinamo Bucureşti l-a adus pe Raul Opruţ.

Caruselul Fotbalistic: Raul Opruț, Noua Piesă în Puzzle-ul Dinamo Într-o lume a fotbalului unde loialitatea pare să fie...