joi
iunie, 20

Câteva adevăruri despre alegerile de duminică: Importanța votului democratic.

Featured in:

Reclamele se încheie, iar campania electorală se apropie de sfârșit. Au fost prezentate programe, proiecte și promisiuni, unele cu soluții realizabile și surse de finanțare clară, altele doar simple promisiuni imposibil de atins. Dar ceea ce trebuie să aducem în discuție, pe măsură ce alegerile de duminică se apropie, este fundamentul esențial al democrației și anume că VOTUL FIECĂRUIA CONTEAZĂ!

În această perioadă, am asistat la o schimbare de retorică, unde mesajele de mobilizare sunt înlocuite progressiv cu discursuri menite să demobilizeze electoratul. Există voci care susțin: „De ce să mergem la vot? Oricum votul nostru nu contează” sau „Un vot nu schimbă nimic.” Această perspectivă nu numai că este eronată, dar slujește intereselor celor care se tem de o participare mare la urne. Ei bine, BA CONTEAZĂ! Un singur vot poate face diferența, iar cei care promovează abstinența știu foarte bine acest lucru.

ABSENTEISMUL reprezintă, atât de clar, cel mai mare dușman al democrației. Într-o comunitate, primarul trebuie să reflecte interesele și voința majorității sale. Atunci când majoritatea alegătorilor se abțin de la vot, ei transferă, de facto, conducerea comunității către un grup restrâns, puternic motivaț de interesele sale specifice. Este un cerc vicios ce perpetuează nemulțumire și lipsa de reprezentativitate, iar soluția este simplă și la îndemâna fiecăruia: exercitarea dreptului de vot.

În contradicție cu discursul toxic generalizat, este esențial să recunoaștem că NU TOȚI POLITICIENII SUNT HOȚI ȘI MINCINOȘI! Este o eroare gravă să-i categorisim pe toți sub aceeași etichetă, fără a analiza activitățile și realizările fiecărei propuneri în parte. Asemenea prejudicii nu sunt pentru nimic mai mult decât un mijloc de a descuraja votul conștient și informat.

Dialogul despre orientarea politică, în special în orașele precum Craiova, se lovește de mituri precum cel potrivit căruia orașul ar fi înclinația către o singură orientare politică. Realitatea voturilor din trecut demonstatează că predilecțiile locuitorilor sunt mult mai diverse și că schimbarea este posibilă, dar numai prin alegerea conștientă și participarea efectivă în ziua alegerilor. Craiova, la fel ca oricare alt context electoral, nu este captivă unui destin politic predeterminat, însă acest viitor începe with fiecare vot individual.

Astfel, este imperativ să ne amintim că forța fiecărui individ în democrație rezidă în votul său. Indiferent de zgomotul campaniilor, de strategiile de descurajare sau de miturile perpetuate, adevărata putere o dețin cetățenii la urne. Exercitarea acestui drept essential îi conferă fiecărui cetățean nu doar puterea de a decide viitorul comunității sale, ci și respectul față de principiile fundamentale ale democrației.

Sursa: stiricraiova.ro

Find us on

Latest articles

- Advertisement - spot_imgspot_img

Related articles

Un jurnalist kosovar îşi pierde acreditarea la Euro 2024.

Teatrul Absurdului în Fotbal: Cazul Arlind SadikuÎntr-un univers paralel unde fotbalul ar trebui să fie un simbol...

Avionul TAROM pentru sportivii români la Jocurile Olimpice: Nadia...

Simbolul Național Transformă Aeronava într-un Mesager al Performanței Într-o mișcare care pare să îmbine mândria națională cu spiritul...

Croaţia şi Albania remizează, păstrează şanse la Euro 2024

Teatru Absurd în Meciul de Fotbal: Albania vs CroațiaÎntr-o demonstrație de fotbal care pare desprinsă din scenariile...

Cupe europene – echipele româneşti au aflat adversarele din...

Ruleta Europeană: Echipele Românești și Destinele lor în Cupele EuropeneÎntr-un spectacol de tragere la sorți ce a...

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100...

David Popovici, Fulgerul Apelor în Finala de la Belgrad Într-un spectacol de viteză și tehnică, David Popovici a...

Dinamo Bucureşti l-a adus pe Raul Opruţ.

Caruselul Fotbalistic: Raul Opruț, Noua Piesă în Puzzle-ul Dinamo Într-o lume a fotbalului unde loialitatea pare să fie...