Modificări Cod Rutier 2020. Noi prevederi pentru schimbarea permisului de conducere

Românii cu reședința sau domiciliul în străinătate ar putea scăpa de obligația de a veni în țară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilității permisului de conducere. Astfel,  cei stabiliți în țările UE sau Spațiului Economic European pot trimite în țară online  sau prin poștă documentele medicale necesare.

Prevederea este conținută într-un  proiect de lege pus în dezbatere publică de către senatorul Șerban Nicolae. Acesta consideră ca discriminatorie obligația ca persoanele care vor să-și prelungească permisul de conducere să vină în țară pentru examenul medical, care poate fi făcut la fel de bine și în străinătate.

Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Codul Rutier, mai permisiv în ce privește examenul medical

Cu alte cuvinte, un român din străinătate poate trimite prin poștă sau online toate documentele necesare pentru noul permis, dar trebuie să vină în țară pentru examinarea medicală, motiv pentru care Șerban Nicolae propune modificarea Codului Rutier astfel:

Cetătenii români care au domiciliul sau reședința în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țara de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.

Sursa: fanatik.ro

decathlon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *