12/07/2019

150 de porci omorâţi într-o singură zi în judeţul Dolj. „Cum e posibil să nu se găsească o soluţie? Ce vom face acum?“

Dacă în urmă cu 6 zile, inspectorii sanitar veterinari din Dolj au acţionat în trei localităţi riverane Dunării, de data aceasta atenţia s-a îndreptat spre o comună situată la doar 20 de kilometri de Craiova, unde au fost descoperite 21 de focare de pestă porcină africană.

Este vorba de localitatea doljeană Teasc. Inspectorii de la DSVSA Dolj au început să intre în gospodăriile oamenilor de marţi dimineaţa, imediat după ce suspiciunile că în mai multe gospodării există focare de pestă porcină le-au fost confirmate.

Oamenii nu au ripostat, dar au acuzat autorităţile că nu sunt în stare să găsească soluţii ca boala să nu se mai extindă. „Am avut 4 porci, doi mi-au murit şi doi mi-au fost omorâţi de autorităţi. Nu mai am ce să pun pe masă. Cum e posibil să nu se găsească o soluţie, de ce nu fac ceva ca pesta asta să nu se mai extindă? De acum, ce vom face? Nu vom mai putea creşte un porc în curte pentru că ne e teamă să nu vină să ni-l omoare?”, a declarat Marioara Ciontea din localitatea Teasc.

Autorităţile au intervenit în toate gospodăriile din localitatea doljeană şi au ucis peste 150 de animale. După ce vor finaliza acţiunea de la Teasc, autorităţile locale vor decide dacă vor aplica aceeaşi măsură extremă şi în sudul judeţului, în localităţile Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Gighera, Nedeia, Ostroveni şi Bechet.

DSVSA Dolj a transmis un comunicat prin care solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se arată în comunicatul DSVSA Dolj.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *