La 18 februarie se împlinesc 163 de ani de la naşterea lui Nicolae Romanescu

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

“Despre Nicolae Romanescu orice biografie ar fi incompletă. Readucem în atenţia prietenilor paginii noastre câteva din numeroasele sale realizări.
În 1885 ia ființă la Craiova, ca urmare a preocupărilor lui Romanescu, prima şcoală de menaj din Europa, iar in 1901, tot ca urmare a inţiativei sale, se înființează primul atelier pentru elevi din Romania.
La 1899 a început construirea bisericii Sfantul Dumitru. Doi ani mai târziu ajută Epitropia Madona Dudu cu subvenții pentru înălțarea Hotelului Minerva, inaugurat in 1902.
Același primar de legendă al Craiovei cere boierimii craiovene să doneze terenurile nefolosite pentru a se putea construi pe ele școli.
În 1901 a demarat lucrările de asanare a eleșteului de la Cornițoiu.
În același an iși donează intreaga diurnă pentru cumpărarea vaccinurilor antidifterice la Craiova.
Invită pe renumitul inginer W.H. Lindley, în 1904, găzduindu-l pe banii săi in Craiova, pentru a realiza canalizarea orașului.
Parcul care astăzi îi poartă numele este capodopera pe care a lăsat-o craiovenilor. În toamna acestui an se împlinesc 115 ani de la inaugurare.
În 1915, ca o recunoaștere a întregii activităţi depuse de-a lungul vremii in slujba craiovenilor, Satul Nou este redenumit Satul Romaneşti (actualul cartier din sudul Craiovei).
Nicolae Romanescu a fost ales deputat în nu mai puțin de 16 legislaturi devenind, conform prevederilor constituţionale, senator de drept. Conform Constituţiei din 1866 senatorii de drept nu primeau indemnizaţii și nici donații.
A militat din răsputeri pentru acordarea unui imprumut oraşului Craiova, necesar la înființarea rețelei de apă potabilă a orașului. Practic, a pus bazele canalizării și aprovizionării cu apă a orașului, dezbaterile în privința acestei legi prelungindu-se cu 24 de ore la Cameră și Senat.
Nicolae Romanescu a trecut în neființă la 27 august 1931, la vârsta de 75 ani.”

Sursa: Facebook/ OLTENIA MEA

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker