O fetiţă aflată în grija statului a adus pe lume un copil. Conducerea DGASPC a anunţat Poliţia abia după naştere

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

Nicoleta, o fetiţă de 14 ani din Craiova aflată în grija statului, a adus pe lume anul trecut un băieţel. În 2016, fata a făcut şi o întrerupere de sarcină. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj a ţinut ascuns acest caz şi a făcut plângere la Poliţie după ce minora a născut.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au precizat că din punctul lor de vedere faptul că o fetiţă aflată în grija statului a rămas însărcinată este un lucru normal. Cert este că anul trecut, în momentul în care a apărut informaţia că Nicoleta a adus pe lume un copil, conducerea instituţiei a negat acest lucru şi a susţinut că informaţia este falsă. Acum au recunoscut şi au precizat că a fost demarată o anhetă.

„Centrele rezidenţiale sunt organizate pe model familial, iar atunci este posibil peste tot să apară astfel de situaţii. Noi facem tot ce ne stă în putinţă să prevenim astfel de cazuri, însă nu putem să îi supraveghem 24 de ore din 24, pentru că s-ar simţi exact ca la închisoare. Am discutat cu fetiţa şi nu ne-a spus unde a întreţinut relaţii sexuale cu băiatul, care se află şi el tot într-un centru de tip familial. Este regretabil ce s-a întâmplat, însă noi îi acordăm tot sprijinul de care are nevoie“, a spus Ruxandra Niţu, manager de caz în cadrul DGASPC Dolj.

„Copiii primesc bilet de voie“

Nicoleta locuia alături de alte şase fetiţe într-un apartament din cartierul 1 Mai din Craiova, care aparţine Direcţiei pentru Protecţia pentru Proteţia Copilului. „Nu este normal ca a rămas însărcinată, dar copiii care stau aici primesc bilet de voie, pentru că aşa scrie în regulament. Când am aflat că a rămas însărcinată am discutat cu ea, dar nu a vrut să vorbească despre acest subiect. Nu ştiu dacă a făcut întrerupere de sarcină la vârsta de 13 ani“, a povestit una dintre îngrijitoarele minorei care a adus pe lume un copil.

Conducerea DGASPC Dolj nu a sesizat Poliţia în anul 2016, atunci când Nicoleta a făcut o întrerupere de sarcină, ci după ce a născut, în 2017. „A fost întocmit dosar penal de cercetare sub aspectul săvârşirii de act sexual cu un minor.

În prezent dosarul este în cercetare şi se aşteaptă rezultatul unui raport de examinare medico-legală“, a precizat Alin Apostol, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj. În prezent există zvonuri că alte două fetiţe de 13 ani sunt însărcinate, dar conducerea DGASPC Dolj a infirmat acest lucru, la fel cum a făcut şi anul trecut, în cazul Nicoletei. Minora care a adus pe lume un băieţel se află internată acum la Centrul Licurici din Craiova, iar copilul este la un asistent maternal.

Sinucideri în lanţ

În anul 2015 au avut loc sinucideri în lanţ la un centrul de plasament din Craiova. O fetiţă de 13 ani s-a sinucis de dorul mamei adoptive, iar Nicu s-a aruncat de pe bloc în uma unei depresii. Tot atunci alţi 11 copii au fost internaţi la Psihiatrie şi au avut nevoie de tratament de specialitate. La vremea respectivă Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj, a precizat că a demarat o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Sursa: adevarul.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker