DNA investighează cum a TELEPORTAT Primăria Craiova 130 ha de teren. Olguța Vasilescu: ”Suntem foarte relaxați”

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

lia-olguta-vasilescu DNA Craiova a început urmărirea penală în privința modului în care aproximativ 130 de hectare de teren din zona Lacul Tanchiștilor (29,6 ha spații verzi) au fost trecute în intravilanul orașului la categoria curți-construcții, deși legea interzice schimbarea destinației spațiului verde.Schimbarea destinației s-a făcut în noiembrie 2013, printr-o hotărâre a Consiliului Local Craiova la propunerea Primăriei.

DNA – Serviciul Teritorial Craiova a început urmărirea penală in rem în ceea ce privește avizele aferente PUZ Craiova Nord – Zona Lacul Tanchiștilor, adoptat prin HCL 700/2013.

În 2012, primarul Olguța Vasilescu anunța că vrea să construiască un spital muncipal pe o suprafață de șase hectare, la Lacul Tanchiștilor. Singura formă legală prin care unui teren i se poate schimba destinația este întocmirea PUZ-ului. Documentația a fost realizată, dar  varianta construirii spitalului a căzut. Apoi, Primăria s-a gândit la un cartier de locuințe sociale și la realizarea unui PUZ pentru toată suprafața de 130 de hectare. Astfel, primăria Craiovei a transformat spaţiul verde în teren construibil.

În documentaţia postată la acea vreme pe site-ul Primăriei se dorea introducerea în intravilanul Craiovei a suprafeţei de 130.775,00 mp  (13.08 ha), până la Centura de Nord – Craiova (DN 65F). Potrivit documentaţiei, PUZ-ul pentru CRAIOVA NORD – ZONA LACUL TANCHIŞTILOR avea printre obiectivele principale și reglementarea terenurile construite existente. PUZ-ul avea în vedere o suprafaţă de 10 ori mai mare decât lotul care urma sa fie trecut în intravilan, cu menţiunea că zona de spaţii verzi şi zona plantaţii de protecţie vor rămâne neschimbate.

Din spațiu verde în cartier de case

Până în anul 1990, zona aflată acum în atenția DNA era teren agricol, în afara perimetrului construibil. După anul 1990, o suprafaţă din zona studiată a fost cuprinsă în intravilanul municipiului Craiova. “Suprafaţa zonei studiate în planul urbanistic zonal este de 1.301.516,00 metri pătraţi (130,15 ha) din care suprafaţa existentă în intravilan este de 117,07 ha şi este delimitată zonal astfel: la nord şi nord-vest – Centura de Nord Craiova – DN 65F; la est – SC AVICOLA SA – zona agroindustrială şi Aleea I Şimnic; la sud – Aleea 4 Şimnic şi cale ferată CET; la vest – Aleea 4 Şimnic – Drum Craiova – Melineşti (DJ 605)”, se arată în documentație.

În 2013, prin PUZ-ul întocmit de firma Aedilia Proiect la cererea Primăriei Craiova, tot terenul din zonă își schimbă destinația în curți-construcții, astfel orice proprietar putea construi pe el, lucru interzis până atunci de PUG. PUZ-ul prevedea amenajarea unei suprafețe de peste 30 de hectare de spațiu verde, dar proprietarii terenului nu au ținut cont de lege și au construit case de locuit.

Primăria susține că prin reglementarea urbanistică s-a dorit şi intrarea în legalitate pentru proprietarii celor peste 200 de locuințe ridicate deja până la momentul anului 2013, cu sau fără autorizatie de construire.

Olguța: Suntem foarte relaxați pe acest subiect

Primarul Craiovei susține că PUZ-ul aprobat prin HCL 700/2013 are toate avizele, iar plângerea făcută la DNA Craiova de către avocatul „unui domn care a mai făcut vrei 7-10 plângeri de-a lungul timpului” este o speculație maximă.

„Bineînțeles, există toate avizele. Așteptăm să ne cheme și pe noi să explicăm, pentru că avem toată documentația necesară (…) Suntem foarte relaxați pe acest subiect. Eu nu înțeleg de ce este de competența DNA-ului și nu a Parchetului. Eu nu am nici o proprietate pe raza municipiului Craiova, casă sau teren”, susține Olguța Vasilescu.

Legat de interdicția schimbării destinației spațiului verde, primarul afirmă că prin PUZ suprafața acestuia crește și a dat vina pe legislația contradictorie din domeniul mediului: „Prin PUZ, spațiul verde s-a mărit, pentru că, la data respectivă, acolo nu mai exista deloc spațiu verde. Mai era o lizieră destul de mică și pe ceea ce figura în hărți erau, de fapt, construite case“.

Ancheta DNA a fost demarată în urma unei plângeri a fundaţiei Eco-Civica şi a familiei Mitran din Craiova. Potrivit Eco-Civica, povestea PUZ-ului din zona Lacul Tanchiştilor a ajuns de competenţa DNA după ce instanţele din Craiova au tegiversat nepermis de mult soluţionarea problemei.

lia-olguta-vasilescu

Sursa: evz.ro

 

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker