Porumbeii din centrul Băniei – hrană pentru romi

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

Porumbeii din centrul Băniei - hrană pentru romi Porumbeii aflaţi pe strada Unirii din Bănie reprezintă pentru majoritatea craiovenilor atracţia oraşului. Cei mai mulţi dintre aceştia, atunci când ajung în centrul Băniei, se îndreaptă să admire păsările şi să se imortalizeze în fotografii cu acestea.

Copiii sunt cei mai încântaţi că pot ţine în palme, porumbeii, că se pot juca cu aceştia. Trecătorii ne-au povestit că atunci când ajung acolo, îşi procură din magazinele din apropiere sau chiar vin de acasă pregătiţi cu hrană pentru porumbei.

Mie mi se par foarte frumoşi, este o atracţie pentru noi, le dau şi de mâncare, arpacaş. Pe copii îi fascinează, noi nu stăm în zonă, dar venim mereu la porumbei.
Ana Irimia, de 43 ani, Craiova

O altă doamnă spune că cel mai mult o deranjează câinii comunitari din urbe.

Înfrumuseţează oraşul, sunt foarte frumoşi, asta e farmecul din zonă, nu mă deranjează deloc, este un porumbel, care este o pasăre zburătoare, dar cu câinii cum rămâne, când toată ziua călcăm pe mizeriile care le lasă…Pentru copii e o distracţie. Eu stau în Craioviţa. Vin deseori cu nepoata, am cumpărat grâu de la magazin, de la colţ.
Pârvu Ştefania, de 70 ani

Îmi plac porumbeii, este o zonă agreabilă mai ales pentru copii, nu am nimic împotrivă. Eu sunt de la ţară, dar vin des aici să-i văd, am şi 200 de porumbeii aici, sunt drăguţi şi aceştia.
Cotora Constantin, de 67 ani

«Cei mici le rup aripile şi părinţii se amuză pe seama asta»

O situaţie tristă ne-a fost prezentată de către o locatară a blocului şi o vânzătoare din zonă. Porumbeilor li se aplică rele tratamente. Chiar dacă cei intervievaţi ne-au spus că adoră porumbeii şi chiar îi hrănesc, atunci când, din neştiinţă, copii, le rup aripile, părinţii chiar se amuză pe seama faptelor copiilor şi nu ripostează.

Gradul de civilizaţie e scăzut în Craiova, au venit ţiganii, îi prind, îi taie şi îi mănâncă. S-au mai împuţinat, cred că sunt la sfert acum, I-am văzut eu, îi iau la braţ şi pleacă cu ei.  Părinţii vin cu copii pentru distracţia copiilor. Şi cei mici, îi prind, îi strâng în mână, le rup aripile, se îmbolnăvesc şi părinţii se distrează pe seama aceasta. Nici nu îmi vine să mă mai uit că îmi fac rău. Pe locatari nu-i deranjează, am aici o doamnă în bloc care a avut grijă de ei, a avut 20 odată în balcon, a cheltuit bani grei cu ei.
Anghel Teodora, vânzătoare într-un magazin din centrul Băniei

Ceea ce este mai grav, că porumbeii au început să dispară, fiindcă romii din oraş stau la pândă şi îi prind pentru a-i folosi cel mai probabil pentru hrana proprie. Locatarii nu sunt deranjaţi de prezenţa porumbeilor, însă sunt îngroziţi când văd ce se întâmplă cu porumbeii. O singură cerinţă ar avea, Primăria să găsească soluţii omeneşti pentru a împiedica să se înmulţească.

Cred că nu e oraş pe globul ăstă să nu aibă porumbeii, eu cu mulţi de aici suntem de acord cu ei, le dăm mâncare. Ţiganii în principal, mai ales în zilele de sărbătoare, îi prind cu două, trei feliuţe de pâine, le rup gâtul şi îi aruncă în iarbă. Este şi datoria lor, a Primăriei să facă în aşa fel dacă s-au înmulţit să găsească nişte soluţii care să nu treacă prin faţa oamenilor, să facă cumva, să strice cuiburile. Ei stau acolo în pod  la Prefectură. La un moment dat erau 600.Nu sunt de acord nici să fie foarte mulţi, dar nici să fie omorâţi în faţa noastră, să fie în număr ponderat. O dată am dus 16 porumbei bolnavi la doctor, noroc că nu mi-a luat bani. Deci să-i lase că sunt frumoşi, sunt suflete, sunt plăcerea copiilor, să nu-i extermine, dar să facă ceva omenesc pentru împuţinarea lor. Am cumpărat grâu de zeci de milioane pentru că eu îi îngraş şi ei îi mănâncă. Am făcut o scrisoare către Solomon, dar nici măcar nu l-a interesat, am vorbit cu Poliţia, situaţia aceasta de a-i chinui vrem să nu se mai întâmple în faţa noastră. Poliţia a zis că nu are în obiectivul lor aşa ceva, nu are grijă nici măcar de noi. Sper ca Primăria să găsească soluţii să nu mai fie atât de mulţi, să nu-i lase pe mâna ţiganilor.
Dinu Victoria, administrator bloc Str. Unirii, bloc 24 D.

Poliţiştii ne-au declarat că NU au primit sesizări conform cărora porumbeii sunt furaţi de către romi.

Nu am primit nici o sesizare la Secţia de Poliţie nr.1. Dacă se fac verificări şi se constată că specia respectivă este protejată de lege, pot fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.
Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj

Sursa: editie.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker