Primarul Craiovei, amendat de tribunal cu 5.000 de lei pe lună

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

Primaria Craiova Primarul Craiovei a fost amendat de Tribunalul Dolj cu 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de întârziere până când primăria va pune în aplicare o sentinţă a instanţei din 2011 prin care municipalitatea era obligată să elibereze un Plan Urbanistic Zonal unei firme. Sentinţa nu este definitivă.Olguţa Vasilescu a declarat că a aflat abia acum două săptămâni despre acest proces, care are legătură cu activitatea fostului primar Antonie Solomon, şi a precizat că, dacă ar fi ştiut din timp, ar fi pus imediat în aplicare sentinţa judecătorească. Primarul a mai spus că a încercat să afle care sunt vinovaţii din primărie, dar cei cu care a vorbit au aruncat vina unii pe alţii.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, este la un pas să plătească din propriul buzunar circa 5.000 de lei pe lună după ce, în ianuarie 2014, a pierdut un proces la Tribunalul Dolj despre care, spune el, angajaţii primăriei nu i-au suflat o vorbă decât pe ultima sută de metri. Sentinţa Tribunalului nu este executorie, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova, unde procesul  are termen pe 10 iunie.

Cum s-a ajuns aici

Cu mulţi ani în urmă, Primăria Craiova, condusă atunci de Antonie Solomon, a decis să lărgească strada A.I. Cuza, în zona Judecătoriei Craiova. Pentru acest lucru, primăria a demolat mai multe clădiri în care funcţionau societăţi comerciale. Cu una dintre ele, Quadrat Impex, a avut meciuri mari. Unul dintre asociaţi a cerut despăgubiri nu numai pentru clădirea de la numărul 30, ci şi pentru afacerea pe care o pierdea prin plecarea firmei din acea clădire. Cele două părţi s-au judecat, iar în dosar s-a făcut şi o expertiză, inclusiv a afacerii. Drept urmare, primăria a suspendat demolarea şi a decis să semneze un protocol cu societatea. Apoi s-a răzgândit dintr-o dată şi a demolat clădirea, conducerea de atunci a primăriei spunând că aşteaptă decizia instanţei privind despăgubirile şi că va plăti cât va scrie în sentinţă.
Rămasă fără imobil, firma Quadrat Impex a decis să construiască altă clădire la aceeaşi adresă, chiar dacă, prin lărgirea străzii, era mai în spate decât înainte. Pentru acest lucru, primăria trebuia să supună aprobării consiliului local eliberarea Planului Urbanistic Zonal  – construire birouri S+P+3 pe o suprafaţă de 178,25 metri pătraţi. După întârzieri, primăria a introdus pe ordinea de zi un proiect referitor la acest PUZ, dar, din cauza scandalurilor politice de la acea vreme, nu s-a întrunit numărul minim de consilieri pentru ca şedinţa să aibă loc. Ulterior, proiectul a fost dat uitării. În consecinţă, Quadrat Impex a dat în judecată în contencios administrativ şi fiscal, în octombrie 2010, atât primăria, cât şi primarul şi Consiliul Local Craiova. În februarie 2011, Tribunalul Dolj i-a dat câştig de cauză. „Admite în parte acţiunea precizată. Obligă pârâţii să elibereze reclamantei PUZ – construire imobil birouri S+P+3 pentru terenul în suprafaţă de 178,25 mp, având nr. cadastral 5735/2, situat în Craiova, str. A.I. Cuza, nr. 30 (fost 40). Respinge capătul de cerere în pretenţii. Cu recurs“, se arată în sentinţa tribunalului. La recursul de la Curtea de Apel Craiova, sentinţa a rămas în esenţă aceeaşi, astfel că decizia de la tribunal a devenit irevocabilă în iunie 2011.

Daţi în judecată la pachet

Nici atunci primăria nu a eliberat PUZ-ul solicitat de firmă. În iunie 2012, primarul s-a schimbat, iar la conducere a venit Olguţa Vasilescu.
În decembrie 2012, Quadrat Impex a decis să ceară despăgubiri pentru faptul că primăria nu supunea aprobării consiliului local aprobarea PUZ-ului. Şi i-a chemat în judecată pe toţi: Consiliul Local Craiova, primarul actual, Primăria Craiova, fostul primar Antonie Solomon şi pe consilierul local Marian Vasile, cel care a prezidat şedinţa de pe mandatul lui Antonie Solomon când nu s-a întrunit cvorumul.  După mai multe amânări şi după un an şi o lună de la începerea procesului, Tribunalul Dolj a decis să îl amendeze pe actualul primar, Olguţa Vasilescu. „Aplică conducătorului autorităţii pârâte – primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu data pronunţării hotărârii şi până la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în sentinţa nr. 329/16.02.2011 pronunţată în dosarul nr. 11075/63/2010 de Tribunalul Dolj. Respinge cererea privind despăgubirile. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj din 30 ianuarie 2014. Consiliul Local Craiova a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, dar procesul a fost amânat din mai până în iunie.

Olguţa Vasilescu: Am aflat de proces acum două săptămâni

Primarul Olguţa Vasilescu a declarat că a aflat despre proces şi, implicit despre amendă, abia acum două săptămâni. „Cel care a dat primăria în judecată are dreptate 100%. Eu am aflat din întâmplare despre această speţă acum două săptămâni. Voi introduce imediat pe ordinea de zi eliberarea acestui PUZ în şedinţa din această lună. I-am întrebat pe cei responsabili din primărie de ce nu mi-au spus până acum despre existenţa acestui proces, dar au dat vina unul pe altul. Drept urmare, le-am cerut juriştilor să întocmească o situaţie cu toate procesele aflate pe rol. Acum poate înţelegeţi de ce am decis să plătesc din banii mei avocaţi în procesele cu Adrian Mititelu. Potrivit deciziei tribunalului din ianuarie 2014, eu trebuie să plătesc aproape 50 de milioane de lei vechi pe lună pe câteva luni sau mai bine“, a declarat Olguţa Vasilescu.
Surse din cadrul departamentului juridic al primăriei au precizat, pentru GdS, că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de colaborare la nivel de direcţii. „Într-adevăr, primarul nu a fost informat. Toată lumea aşteaptă ca Juridicul să le facă pe toate. Or noi nu putem niciodată monitoriza toate cererile care se introduc la primărie. Şi cei de la Direcţia de Urbanism ştiau de acest proces, dar ei nu înţeleg că trebuie să pună în executare o sentinţă judecătorească şi nu să înceapă procedura de aprobare care implică dezbatere publică. Vă garantez că acel proiect privind PUZ-ul va intra pe ordinea de zi a şedinţei din această lună, chit că facem noi raportul de specialitate. Sunt unii oameni care lucrează acolo de 17 ani şi încă nu au curaj să-şi pună semnătura pe unele documente“, au precizat sursele citate.

Sursa: gds.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker