O adolescentă din SUA a convins Coca-Cola să renunţe la o substanţă nocivă din băuturile răcoritoare

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

O adolescentă din SUA a convins Coca-Cola să renunţe la o substanţă nocivă din băuturile răcoritoare O adolescentă în vârstă de 17 ani, originară din statul Mississippi, a reuşit prin intermediul unei petiţii online să convingă firma americană Coca-Cola să renunţe la folosirea unui ingredient considerat nociv, scrie BBC. Este vorba de uleiul vegetal brominat, interzis deja în Uniunea Europeană.

Sarah Kavanagh, în vârstă de doar 17 ani, a lansat în urmă cu două luni o petiţie online după ce a constatat că un ingredient din băuturile răcoritoare Gatorade şi Powerade, mai exact uleiul vegetal brominat, ar putea fi potenţial dăunător pentru oameni.

După ce a verificat câteva surse de pe Internet, Sarah Kavanagh a aflat că substanţa este folosită în scopul de a stabiliza băuturile, adică de a preveni separarea ingredientelor şi pentru a păstra pentru un timp cât mai îndelungat aromele artificiale.

Mai mult decât atat, tânăra a aflat că uleiul vegetal brominat este patentat şi ca un produs de ignifugare, iar dacă este consumat în cantităţi prea mari poate dezvolta persoanei în cauza tulburări nervoase.  Totodată, lunga listă de efecte secundare, de la dureri de cap şi oboseală şi până la afecţiuni neurologice şi niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni, a alarmat-o pe adolescentă.

„Substanţa este interzisă în alte locuri din lume, ceea ce înseamnă că producătorii au deja alternative. Nu înţeleg de ce nu au făcut schimbarea şi aici (în Statele Unite, n.r.)”, spune Sarah Kavanagh.

Adolescenta s-a hotărât astfel să deschidă o petiţie online prin care să ceara firmei americane retragerea substanţei. Deşi acţiunea ei a fost remarcata de publicaţia americană „The New York Times”, jurnaliştii au numit demersul tinerei drept „donquijotesc”. Cu toate acestea însă, peste 200.000 de persoane au semnat petiţia iniţiată de Sarah Kavanagh.

Recent, un purtător de cuvânt al companiei Coca-Cola a anunţat că firma va sista folosirea uleiul vegetal brominat în băuturile sale, însă nu a făcut nicio referire dacă schimbarea are la bază petiţia iniţiată de adolescentă.

Compania americană Coca-Cola a anunţat că toate sucurile sale sunt în conformitate cu reglementările din ţările în care sunt vândute. Purtătorul de cuvânt al companiei a mai precizat că uleiul vegetal brominat va fi înlocuit cu cetatul izobutirat de zaharoză, o substanţă folosită şi în gumele de mestecat.

De asemenea, şi compania PepsiCo a declarat că avea de gând să înlocuiasca uleiul vegetal brominat, fără a aduce în discuţie petiţia iniţiată de tânără.

În Statele Unite ale Americii, BVO a fost recunoscut ca fiind în general sigur în 1958, desemnare retrasă în 1970, când a început să fie controlat. În prezent, FDA (n.r. U.S: Food and Drug Administration, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, în limba engleză) impune anumite restricţii la folosirea acestui ingredient, limitând concentraţia maximă la 15 părţi la un milion. Substanţa era folosită pe scară largă în America, în băuturi ca Mountain Dew sau Gatorade (PepsiCo), Powerade, Fanta şi Fresca (The Coca-Cola Company), ori Squirt, Sun Drop sau Sunkist Peach Soda (Dr Pepper Snapple Group).

În Uniunea Europeană,  uleiul vegetal brominat este interzis, producătorii înlocuindu-l, de regulă, cu esteri glicerici din răşini lemnoase sau cu gumă de roşcove/gumă de caruba.

Sursa: adevarul.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker