AAFBR: “BNR va menţine dobânda-cheie la 3,5% posibil şi în 2015”

eJobs
Dacă îți place acest articol, distribuie pe:

Banca Nationala a Romaniei Filiala Dolj Banca Naţională a României (BNR) ar putea menţine dobânda de politică monetară la 3,5% în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie (CA), care va avea loc pe 6 mai, susţine Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care estimează că nivelul va fi păstrat pe tot parcursul anului, posibil şi în 2015, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Dorina Cobîscan, membru al AAFBR şi analist în Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix din BCR, a declarat: “Intensificarea tensiunilor în Ucraina şi creşterea ratei inflaţiei în a doua parte a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie şi a unui an agricol posibil mai slab, constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimăm că banca centrală ar putea să păstreze dobânda-cheie nemodificată până la sfârşitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei”.

Estimările pentru decembrie 2015 variază între 3% şi 4%, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern al asociaţiei.

Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna mai, iar ulterior BNR ar putea reduce nivelul la 10% până la finele acestui an şi la 8% până în decembrie 2015.

Estimările analiştilor pentru sfârşitul anului viitor variază între 6% şi 12%.

Pentru pasivele în valută, banca centrală ar putea păstra rezervele minime la 18% la şedinţa CA din 6 mai. Analiştii apreciază că acestea ar putea coborî la 16% în acest an şi la 14% anul viitor, dar intervalul estimărilor se plasează la 12%-18%.

În martie, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 3,5%, după ce a operat ultima reducere în februarie, de la 3,75%, atingând astfel un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii-cheie a început în iulie 2013 (când ea se situa la nivelul de 5,25%) şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte în aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursa: bursa.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.
eXTReMe Tracker